4 Ekim 2017 Çarşamba

Kredi Sicili Nasıl Bozulur?

Bugün sizlerle kredi sicilinin nasıl bozulduğundan bahsedeceğiz. Yıllardır ülkemizde birçok kesimin finansman açıklarını kapatan bankacılık sektörü, son yıllarda hem devlet düzenlemeleri ile vermiş oldukları kredili ürünleri sınırlamakta hem de müşterileri ile ilgili bir sorun yaşamamak adına araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmalar da bilineceği gibi banka sicilidir.
kredi sicili nasıl bozulur
kredi sicili nasıl bozulur
İlk olarak kredi sicilinin ne olduğu ve nasıl bozulduğu konuları üzerinde durmamız doğru olacaktır.
Kredi sicili, hangi bankadan olursa olsun, kullanmış olduğunuz kredili ürünler ile ilgili ödemelerinizin cari dökümünü gösteren bir rapordur. Bu raporlar, Kredi Kayıt Bürosu tarafından kayıt altına alınmakta ve bankaların kullanmış oldukları ortak sistem üzerinden de erişilebilir yapılmaktadır. Bankaların ortak bir sistem üzerinden bu bilgilere ulaşması ile birlikte kendilerini güvence altına aldıklarını ve hangi müşterilerine güvenip hangilerine karşı da temkinli olmaları gerektiğini görmektedirler.

Şimdi ise kredi sicili nasıl bozulur sorusuna yanıt vermeye çalışalım. İlk etapta kredi sicili kavramı ile kredi notunun kesinlikle farklı konular olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Çünkü kredi notu tamamen rakamsal verilerden oluşan bir cetveldir. Kredi sicili ise, ödemelerinizi hangi tarihlerde yaptığınız, toplam borcunuzun ne kadar olduğu, bu zamana kadar hangi oranlarda ödeme yaptığınızı, ödeme güçlüğü çekip çekmediğiniz ya da idari takip sürecinin sizin için başlatılıp başlatılmadığı konularını gösteren bir detaylı raporlardır. Bununla birlikte, kredi notu kısa bir süre içerisinde düzeltilebilecekken, kredi sicilinin çok uzun yıllar boyunca düzelmeyeceğini bilmeniz gerekmektedir. Kredi sicilinin bozulmasına neden olan durumlara bakacak olursak şu şekilde sıralama yapmamız doğru olacaktır.

Kredi Sicilinin Bozulma Sebepleri Nelerdir?

  • Bankacılık sektöründeki herhangi bir kurumdaki borcunuzu ödememişseniz,
  • İdari veya yasal takip sürecine girmişseniz,
  • Banka tarafından kırmızı kalem cezası almışsanız,
  • Borçlarınızın toplamını yapılandırdığınız halde, ödemelerinizi 3 ay boyunca geciktirmişseniz.
  • Art arda 3 ay boyunca kredi kartı ya da kredi borcunuzu ödememişseniz kredi siciliniz bozulabilir.
Yukarıdaki nedenler, kredi sicilinin bozulmasına neden olan temel faktörlerdir. Kişiler kredi sicilleri hakkında bilgi almak istiyorlarsa, doğrudan Findeks sistemi üzerinden Findeks risk raporlarını sorgulamalıdırlar. Bu sorgulama sonrasında herhangi bir idari takip sürecinin başlayıp başlamadığını, tüm detayları ile birlikte öğrenebilir, toplam borçlarını da sorgulayabilirler.

Yorum Gönder - "Kredi Sicili Nasıl Bozulur?"